Je lichaam ontzuren met voeding

Gepubliceerd op 27 januari 2023 om 08:39

Wist je dat ons lichaam echt verzuurd kan raken? Dit betekend dat je lichaam een lagere pH-waarde heeft, wat kan leiden tot bepaalde ziektebeelden en/of huidproblemen. 

Door de jaren heen is ons voedsel een stuk zuurder geworden als je het vergelijkt met het voedingspatroon van onze voorouders. Ons lichaam is helaas niet veranderd en kan dus moeite hebben met het verteren van het voedsel van nu.

Verzuring, hoe werkt dat in het lichaam?
Basische voeding (of alkalisch) is het tegenovergestelde van zuur. Goed om te weten: de smaak staat los van het feit of het basisch of zuur is. Een citroen is natuurlijk super zuur qua smaak maar is wel alkalisch. 
Voor een goede stofwisseling vind jouw lichaam het fijn dat het bloedplasma redelijk alkalisch is, ongeveer de pH-waarde van 7,45. Je nieren en longen spelen een belangrijke rol om deze pH-waarde constant te houden. De nieren proberen het teveel aan zuren uit te scheiden via je urine. Je longen mengen zuurstof met eiwitten, waardoor er carbonaten ontstaan. Deze carbonaten verminderen het zuurgehalte in ons lichaam. Hoe zuurder je eet, hoe meer moeite je lichaam moet doen om het te verwerken. Op een gegeven moment kost het teveel moeite en worden de reststoffen niet meer optimaal afgevoerd. Dit kan tot verschillende klachten leiden. Je kan jouw pH-waarde het beste en makkelijkst meten via je urine met een pH-teststrip. Deze zijn op veel plekken te koop. Voor het meest betrouwbare resultaat test je met ochtendurine.  

Is zure voeding dan slecht voor je gezondheid?
Nee absoluut niet. Belangrijk om te weten is dat je een balans moet zoeken in alkalische voeding en zure voeding. Een vette vis bevat bijvoorbeeld heel veel gezonde en essentiële voedingsstoffen maar werkt in het lichaam wel verzurend. Hierbij geldt dus echt, balance is the key. Onderaan kan je de voedingslijst downloaden met alkalische en zure voedingsmiddelen.

Naast voeding zijn er ook nog een aantal externe factoren die een rol kunnen spelen op de verzuring. Zware metalen als lood, cadmium en amalgaamvullingen (tandvullingen met kwik) hebben een verzurende werking op je lichaam.   Daarnaast produceert je lichaam meer zoutzuur in tijden van stress, slaapgebrek of wanneer we angstig of vermoeid zijn. Wil je dus een minder zuur lichaam? Dan zijn dit ook de eerste stappen die je aan zou moeten pakken. 

Wat kan je ervaren van een verzuurd lichaam? 
Wanneer er teveel zure reststoffen in het lichaam achter blijven worden deze stoffen opgeslagen in onder andere je spieren, gewrichten, bindweefsel en bloedvaten. Dit kan leiden tot ontstekingen, gewrichtspijn, moeheid en huidproblemen. 
Als er sprake is van langdurige verzuring kan je verschillende ziektebeelden ontwikkelen: osteoporose (botontkalking), jicht en hart- en vaatziekten. 

Het belangrijkste is dus om te zorgen voor een goede en gezonde balans in alkalisch en zure voeding. Dit is belangrijk voor je algehele gezondheid en voor het optimaliseren van afvalstoffen. Kies dus voor een goed evenwicht hierin. Wil je weten welke voedingsmiddelen alkalisch zijn of juist zuur? Download via onderstaande knop de voedingslijst. 

Laat je weten wat je van dit artikel en de voedingslijst vind? 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.