Huidirritatie, jeuk, rode vlekken en bultjes door stress?

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 21:16

Je kent het misschien wel, heb je net een belangrijke afspraak, sollicitatiegesprek of presentatie, krijg je allemaal rode vlekken in je nek, hals en in gezicht. Niet iets waar je op dat moment op zit te wachten, de stressvlekken laten de buitenwereld zien dat je nerveus bent en dat wil je niet. 

Waar komen deze vlekken dan eigenlijk vandaan? En wat kan je er tegen doen?

In je lichaam komt histamine voor, dit stofje speelt een rol in je maag-darmkanaal en heeft de functie van een neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Daarnaast is histamine belangrijk voor je eigen afweersysteem. Een overschot aan histamine kan alleen weer verschillende huidproblemen als gevolg hebben. 

Wanneer je in een stressreactie komt maakt je lichaam teveel histamine aan, hierdoor gaan je bloedvaten open staan en worden de wanden dunner. Daardoor komt er vocht en immuumcellen door je bloedbanen richting de huidoppervlakte, dit zijn de rode vlekken die je dan ziet. Het is een gezond proces maar niet zo handig tijdens die ene presentatie of belangrijke afspraak. De e

"Stress is niet direct ongezond, het zorgt ervoor dat ons lichaam in staat is om te vluchten of te vechten"

De eerste stap om huidproblemen te verminderen is te achterhalen waar de stress vandaan komt. Als je weet waar het vandaan komt dan kan je stappen ondernemen om ze te verminderen. Een overschot aan histamine en een tekort aan aan andere voedingsstoffen zijn belangrijke oorzaken van huidproblemen. Maak daarom gezonde veranderingen in je leefstijl: 

Gezonde voeding & leefstijl

 • Beweeg regelmatig;
 • Zorg voor voldoende slaap;
 • Doe aan yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen; 
 • Eet voeding die rijk is aan Vitamine A & C, zink en zwavel;
  (wortelen, paksoi, citrusvruchten, bessen, aardbeien, cashewnoten, lijnzaad, cacao, pompoenpitten, zwavel vind je vooral in alles wat 'stinkt': ui, knoflook, prei)
 • Vermijd histamine rijk voedsel;
  (zuivel, schimmelkazen, varkensvlees, tomaten, champignons, vanille, kaneel, kruidnagel, gember, gefermenteerd voedsel, sojasaus, gedroogd fruit, gist)
 • Vermijd verzadigde vetzuren;
  (Verzadigde vetzuren kunnen zorgen voor nauwere bloedvaten. Je vind ze vooral in zuivel, kaas, vleeswaren, koekjes, snacks en margarine)
 • Drink voldoende water, 1,5 tot 2 liter per dag; 
 • Zorg voor voldoende omega-3 vetzuren. 

 

"Wanneer je lichaam tot rust komt, zullen de rode plekken vanzelf weer verminderen en verdwijnen"

 

bron: Ortho Health Foundation 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.