Zorgt suiker voor huidveroudering?

Gepubliceerd op 13 september 2022 om 16:57

Alles over glycatie en AGE's

Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar glycatie is het versuikeringsproces in je huid. En dit kan bijdragen aan huidveroudering. Hoe dat precies werkt? Laten we bij het begin beginnen.

Glycatie

Wat gebeurt er tijdens glycatie? Er gaan hier heel veel processen aan vooraf maar heel simpel gezegd: suikers zetten zich vast op je collageen en elastine in je huid, die hierdoor verharden en minder goed kunnen herstellen. Hoe meer verbindingen tussen suikers en collageen hoe minder herstel en onderhoud mogelijk is.

Een lekker bruin knapperig korstje op je eten                  Je eten bakken, grillen of frituren: de manier waarop jij je eten maakt kan zorgen voor extra versuikering. Ontstaat er een bruin korstje op je eten tijdens het koken? Dan heb je te maken met een maillard reactie: door de verhitting reageren suikers en eiwitten op elkaar. 

In deze randen zitten weer veel AGE's, die weer terecht komen in je huid. En hoe meer AGE's in je voeding, hoe meer glycatie.

Hoe kan je dan het versuikeren in je lichaam tegen gaan?

INSIDE TIPS
▪︎ Zorg voor de juiste balans. Kies voor voeding waar zo min mogelijk suikers in zitten en de juiste koolhydraten Hoe meer suikers er binnen komen, hoe meer versuikering er ontstaat. 
▪︎ Bereid je voeding in water (koken of stomen),  hierdoor ontstaan er veel minder AGE's. Ga je toch iets bakken? Zet je vuur dan niet gelijk te hoog en kies liever voor licht aangebraden dan helemaal doorbakken. 
▪︎ Sommige kruiden kunnen de versuikeringsreactie mogelijk afremmen. Voeg bijvoorbeeld extra kaneel, piment, oregano of kruidnagel toe aan je eten.

OUTSIDE TIPS


Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan of ingrediënten uit de cosmetica ook het versuikeringsproces kunnen verminderen. Maar er is één product waarvan we wel degelijk zeker weten dat het collageenafbraak voorkomt en dat is je SPF. Kies dan wel voor een zonverzorgingsproduct met extra antioxidanten, bijvoorbeeld de Advanced Sun SPF 50.

Gerelateerde producten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.