Gezonde darmen: de basis voor een gezonde en stralende huid

Gepubliceerd op 6 februari 2023 om 18:42

Alles over ons grootste orgaan. 

Onze huid is het grootste orgaan, dit komt omdat het bij elkaar veel meer weegt dan elk van de andere organen. Bij volwassene kan je huid in totaal wel 15 tot 20 kilo wegen en een doorsnee hebben van 1,5 tot 2m². Daarnaast is je huid een weerspiegeling van wat er aan de binnenkant allemaal gebeurt.

Je kan bijvoorbeeld wallen krijgen als je slecht slaapt en kapotte lippen wanneer je te weinig drinkt, maar er zijn ook huidproblemen die aan voeding en je gezondheid gelinkt worden: acne gaat vaak samen met een disbalans in je hormonen en eczeem gaat vaak samen met andere voedselallergieën. 
Hoe dit werkt vertel ik in deze blog. Hoe ziet je huid er uit, hoe werken je darmen en van welke voedingsmiddelen worden je darmen gelukkig (en dus je huid) Lees je mee? 

Hoe ziet je huid er eigenlijk uit?

Net als je organen bevat je huid verschillende lagen, cellen en weefsels, ieder met een eigen functie. Er zijn 3 lagen: de opperhuid of epidermis (de buitenste laag), de lederhuid (de dermis) en de subcutis (bindweefsellaag). 

  • Opperhuid: Deze laag zie je aan de buitenkant en vernieuwt zich elke voortdurend;
  • Lederhuid: regelt de voeding van de opperhuid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. In deze laag vind je ook veel bloedvaten, lymfe, zenuwen en talgklieren;
  • Subcutis: een extra beschermlaag voor de organen die er onder liggen. Bestaat voornamelijk uit vet en zorgt voor extra isolatie en dient tevens als bron voor energie.

Onze darm: de superster

Onze darm is nou niet bepaald sexy en hij stond tot enkele jaren geleden onderaan op de ranglijst van meest aantrekkelijke organen. Gelukkig is hij tegenwoordig uitgegroeid tot superster, waarbij de darmflora nog iets meer aandacht verdient, want de aanwezige bacteriën in de darmflora zijn heel nuttig voor ons: krioelt het van de bacteriën in de juiste verhouding dan gaat het heel goed met ons! 
Bijna elk orgaan wordt beïnvloed door het werk van ons spijsverteringsorgaan. De darmbacteriën produceren onder ander neurotransmitterstoffen, immuuncellen en hormonen, hierdoor blijven je darmen telkens in contact met andere lichaamsweefsels. Je darm ondersteunt daarbij verschillende functies en zorgt er voor dat alles op rolletjes loopt. Een gezonde darm is daarom de sleutel tot verschillende gezonde dingen: kan ons een heldere teint geven, minder puistjes, vol haar en voor verlichting zorgen bij allergieën en huidaandoeningen. 

Een ontsteking is vaak een reactie van ons lichaam op bedreigingen. Vaak zijn het korte, heftige ontstekingen om indringers 'de das om te doen'. Denk aan keelpijn of een wespensteek: die korte ontstekingsreacties laten zien dat ons lichaam goed in de verdediging kan en vaak is het na enkele dagen weer weg. Bij huidproblemen zoals allergieën, eczeem, psoriasis en acne werkt dit helaas anders en zitten de afweersystemen op een soort dwaalspoor. Ons immuunsysteem kent de lichaamseigen cellen niet meer en gaat dan vol in de aanval tegen deze goede cellen. Vergelijk het met een rem en gaspedaal van een auto: bij huidaandoeningen geeft je immuunsysteem soms te veel gas of trapt het juist voortdurend op de rem. Het teveel gas geven of voortdurend remmen is afhankelijk van de bacteriën in de darm. Normaal gesproken heeft je darm bacteriën die beide doen: remmen en aanwakkeren. Om te zorgen dat de juiste darmbacteriën aanwezig zijn in je darm is het van belang om verschillende pre- en probiotische voeding binnen te krijgen. Dit kan je uit voeding halen maar ook uit een supplement wanneer er een disbalans in je darmen zit. 

 

Voeding voor je darmen

Nu we weten dat jouw darmen in verbinding staan met bijna alle organen, waaronder je huid en dat je darmgezondheid afhankelijk is van wat je eet is het ook fijn om te weten van welke voeding je darmen nou echt blij worden! 
Vezels, vezels en nog meer vezels: ze zijn heel belangrijk voor je darmen. Onoplosbare vezels blijven intact en nemen vocht op waardoor je een betere ontlasting hebt. Oplosbare vezels, ook wel prebiotica, zijn de voeding voor levende bacteriën in je darmen, door voldoende prebiotica binnen te krijgen worden de levende bacteriën sterker en kunnen ze hun functie beter uitoefenen. Je vind vezels onder andere in:
Peulvruchten, frambozen, bessen, groene bananen, peren en appels met schil, groene bladgroenten zoals spinazie, paksoi en rucola, lijnzaad en chiazaad en uien, prei, wortels en artisjokken. 

4 essentiële voedingsstoffen voor een gezonde huid:

Vitamine C 
Vitamine C draagt bij aan de collageenaanmaak van je huid, de bouwstof van een gezonde huid. Vanaf je 25e levensjaar neemt je collageenproductie in je huid gestaag af. Om te zorgen dat je lichaam voldoende collageen blijft aanmaken en je huid dus steviger maakt heeft je lichaam Vitamine C nodig. Daarnaast beschermt vitamine C ook tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht en vervuiling. Dit komt omdat Vitamine C een krachtige antioxidant is. 

Zink
Je lichaam kan helaas niet zelf zink aanmaken, dit noem je ook wel een spoorelement en moet je dus uit je voeding of een supplement halen. Zink voedt de huid van binnenuit en heeft een herstellend vermogen. Daarmee heeft het ook een positieve werking op de ontstekingsreacties, zoals acne. Je vind zink in o.a.: vlees, gevogelte, noten, schaal en schelpdieren en zaden. Wil je zink extra supplemeren? Kies dan voor zink methionine. 

B-Vitamines
Riboflavine (vitamine b2), niacine (vitamine b3) en biotine (vitamine b8) helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. Daarnaast zorgen ze ook voor energie in je lichaam, bevordert het de haargroei (biotine) en werkt het als een antioxidant. Voeding met b-vitamines zijn o.a.: lever, noten, zaden, zuivel en vis 

Olijfolie
Olijven zijn een bron van essentiële vitamines voor een gezonde huid. Er zit onder andere vitamine A in, helpt je huid gezond te houden, en vitamine E, welke als antioxidant werkt. Maar wat olijven extra interessant maakt zijn de aanwezige polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die in staat zijn om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Ook hebben ze een positieve werking op een goede cholesterol. Vooral in koudgeperste, extra vierge olijfolie is de hoeveelheid polyfenolen erg hoog. 

Goed om te onthouden:

Onze huid is dus ons grootste orgaan van ons lichaam en dient als een soort 'harnas'. Het is daarom belangrijk om dit harnas goed en gezond te houden. Daarnaast verteld onze huid vaak precies hoe het met ons gaat, luister daarom goed naar je huid. Merk je dat je meer ontstekingen krijgt, ziet je huid er dof of vermoeid uit? Check dan de volgende punten als eerste voordat je begint te smeren met een product:

  • Hoe is je spijsvertering? Heb je meer last van een opgeblazen gevoel of obstipatie? 
  • Luister naar je emoties. Heb je meer stress, angst of verdriet? Probeer dit gevoel te erkennen en te accepteren in plaats van ver weg te stoppen. Dit heeft vaak een directe invloed op hoe jouw huid eruit ziet. 
  • Keer terug naar de basis en voedt je lichaam in plaats van te vullen.
  • Check je vitamines. Wil je weten of je ergens ondersteuning bij kan gebruiken? Vraag dan de gratis vitaminetest aan. Stuur een appje of mailtje om hem aan te vragen. 

Bronnen: VitaKruid & Gezonde darmen voor een stralende huid (Prof. dr. Michaela Axt-Gadermann & Regina Rautenberg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.